O RODZAJACH SUSHI I POCHODNYCH

SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
- ryż do sushi czyli sumeshi
- prasowane algi morskie nori
- sos sojowy
- pasta wasabi
- ocet ryżowy

MIĘSO, RYBY I OWOCE MORZA:
- łosoś
- paluszki krabowe surimi
- tatar wołowy
- krewetki surowe lub panierowane (nie mrożone)
- smażona ośmiornica
- kawior
- kurczak smażony
- wołowina smażona

OWOCE I WARZYWA:
- marchewka
- awokado
- ogórek
- papryka świeża lub marynowana
- marynowane pędy bambusa
- kiełki warzyw lub słonecznika
- sałata
- mango
- szczypiorek
- kukurydza

POZOSTAŁE:
- serek philadelfia
- tofu
- czarny sezam
- papier ryżowy
- jaja

HOSOMAKI - skłądają się z jednego składnika poza ryżem i nori. Z regóły jest to surowy łosoś lub ogórek zawinięty najprostrzym sposobem.

FUTOMAKI - sushi zawinięte klasycznym sposobem z przynajmniej trzema składnikami.

URAMAKI - czasem nazywane california roll. Sushi jest zwijane tak aby ryż znajdował się pozewnętrznej stronie. Często z wierzchu opruszone sa czarnym sezamem lub drobnym kawiorem.

TEMAKI - wyglądem mogą nam przypominać zawiniętą tortilę lub rożek cukrowy wypełniony ryżem, mięsem i warzywami. Wykonane są z 1/4 arkusza nori przeciętego na równe kwadraty.

TEMARI - ryżowa kulka obłożona dwoma dowolnymi składnikami.

GUNKAN-ZUSHI - w tym rodzaju sushi nie ma ryżu. Większy kawior dokłądnie obłożony jest nori. Dodatkiem do kawioru może być np. ogórek.
OSHI-ZUSHI - prostokąt utworzony z ryżu ma na górnej powierzchni kawałek łososia i jest ozdobiony dowolnym składnikiem warzywnym.

NIGIRI-ZUSHI - podłużna kulka ryżowa dokłąndie jest obłożona jedym składnikiem mięsnym lub rybnym.

BO-ZUSHI - jest to sushi warstwowe często z dwoma gatunkami ryb. Pierwszą warstwą jest zawsze ryż, a kolejne dowolne.

CHIRASHI-ZUSHI - sushi podawane w dużej formie. Jest to spora kula ryżu obłożona różnymi składnikami tak aby utworzyły piękny wzór.

CHAKIN-ZUSHI - warzywa lub ryba owinięte we frakment omletu jajecznego. Dla ozdoby przewiązane jest szczypiorkiem.

HAKO-ZUSHI - sushi warstwowe. Pierwszą warstwą jest ryż, kolejną nori a następną znowu ryż. Na ostatniej warstwie jest nieregularnie rozłożone mięso lub ryby tak aby tworzyły płaską powierzchnię. Następnie pas jest krojony i wychodzą sushi o nieregularnym wierzchnim wzorze.

INARI-ZUSHI - smażone sushi w cieście.

NARE-ZUSHI - ryżowa kulka przekrojona na pół przełożona serkiem.

TAMAGOYAKI - smażone frahmentu omletu jajecznego. Często z kukurydzą i algami.

FUKUSA-ZUSHI - skłądniki owinięte w czysty omlet jajeczny owinięty nori.

TANZUNA-ZUSHI - rolka ryżu dokłandie owinięta w łososia i inne płaskie składniki i pokrojona na części.

BATTERA-ZUSHI - prostokąd ryżu z dwoma gatunkami ryby na wierzchu.

ONIGIRI - jest traktowane podobnie jak u nas kanapka. Ryżowy trójkącik często wymieszany z algami, sezamem lub innymi składnikami drobno posiekanymi.

KATSU SANDO - inna forma japońskiej "kanapki". Kawałek smazonego mięsa w panierce obłożonego ryżowym chlebkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz