WAGASHI SZTUKĄ DLA SŁODYCZO-POŻERACZY


Wagashi to słynne japońskie słodkie ciasteczko, które występuje aż w 25 odsłonach. Często serwuje sie je z zieloną herbatą i sa wytwarzane z roślinnych składników. Zwykle robione są z ciasta mochi, anko i owoców. Można podzielić je na główne kategorie czyli nama-gashi robione z kleistej mąki ryżowej, hi-gashi czyli słodycze o wysuszonej formie, namban-gashi to ciastka pieczone oraz zatsu-gashi będący tańszą formą słodyczy do codziennej herbaty. Teraz przyjrzymy się podkategoriami już w wersji z obrazkami :D

NERIKIRI - wykonane z lepkiej mąki ryżowej, cukru i fasoli. Formowane zwykle w kształt owoców i kwiatów sezonowych.


MIZU-YOKAN - często spożywane w okresie letnim. Słodycz w formie galaretki wykonany z azuki, kanten i cukru.


MUSHI-YOKAN - zwykle wykonane z orzechów o widocznej mieszaninie z mąką pszenną.


NERI-YOKAN - bardzo podobne do mizu-yokan jednak wykonane z mniejszą ilością wody.


MANJU - jedno z najbardziej znanych wagashi pod nazwą mochi. Wykonane z kleistej mąki i dowolnego nadzienia.


MONAKA - wafel wypełniony nadzieniem. Zwykle dość duży i sycący.


OHAGI - kleiste kulki ryżowe obsypane posypkami różnego rodzaju. Popularne przedwiośniem i tak jakby przedjesienią.


SAKURA-MOCHI - małe różowe mochi owinięte liściem sakury.


KUZU-ZAKURA - zawsze wypełniony pastą z fasoli i wykonane z przeźroczystej galaretkowatej formy kuzu czyli maranty. Schłodzone podawane w okresie letnim


KUSA-MOCHI - odmiana mochi wykonana z kleistej mąki i dla odmiany liści yomogi.


CHIMAKI - słodka kluska zapakowana w liść bambusu.


KASHIWA-MOCHI - mochi owinięte liściem dębu.


DAIFUKU - bardzo podobne do znanego mochi różniące się ilością nadzienia. Daifuku ma mało ciasta i maksymalną ilośc nadzienia.


KUSHI-DANGO - małę kulki mochi nabite na patyk z regóły po trzy sztuki zamoczone w sosie sojowym z cukrem.


RAKUGAN - z kleistej mąki i cukru jest kształtowane w gotowej formie.


SEMBEI - krakersy ryżowe.


OKOSHI - wykonane są z ryżu i pszenicy. Polewa je się syropem przed wysuszeniem.


KASUTERA - biszkopt z mąki pszennej, cukru i jajek.


BORO - ciasteczka wykonane z mąki pszennej, cukru i jajek.


KOMPEITO - małe kulki cukrowe z syropem i skrobią kukurydzianą.


TAI-YAKI - naleśnik z czerwonej fasoli wypełniony fasolą.


AMA-NATTO - różne rodzaje ziaren ugotowanych i posypanych cukrem.


KARINATO - smażone paski ciasta z mąki pszennej, cukru, jajka i posypane cukrem.


SAPPORO - znane jako tysiącletni cukierek wykonany z glukozy.


DAIGAKU-IMO -smażone słodkie ziemniaki pokryte lepkim syropem i sezamem.

Komentarze