AMAZAKE 甘酒 - PRZEPIS


SKŁADNIKI:
- 200g koji (pleśń ryżowa)
- 1 szklanka ryżu nieprzetworzonego bio
- 2 szklanki wody do gotowania
- 2 szklanki zimnej wody do chłodzenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wsypać ryż do garnka raz z wodą do gotowania.
2. Gotować go na wolnym ogniu około 20 minut.
3. Gdy ryż będzie miękki ostudzić go do 60 stopni celcjusza dodając szklankę zimnej wody.
4. Dodać koji i mieszając dodać kolejny kubek zimnej wody.
5. Umieścić mieszaninę w kuchence, termosie lub urządzeniu do gotowania ryżu ( w czym kolwiek co może utrzymać temperaturę). Pozostawić na 8 godzin mieszając od czasu do czasu.
6. Podawać na goraco lub zimno.

UWAGI:
Aby zachować słodycz amazake należy przez chwilę (5 minut) podgrzać go na małym ogniu, a temperatura nie może przekroczyć 80 stopni celcjusza. W ten sposób zatrzyma się dalszy proces fermentacji. Po czym należy go spożyć lub wlać do sterylnego słoika i przechowywać w lodówce do 10 dni.

Komentarze