TEMPURA NA 1000 SPOSOBÓW - PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- 3 krewetki
- 3 plasterki słodkiego ziemniaka
- 2 plastry
- 2 liście shiso
- 2 grzyby shiitake
- opcjonalnie można wykorzystać inne składniki mięsne i warzywne
CIASTO:
- 50 g mąki ryżowej
- 75 ml zimnej wody
- 1 łyżka majonezu kewpie
SOS:
- 1/4 szklanki mirin
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki proszku dashi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotować krewetki i warzywa.
2. Umieścić majonez w misce i stopniowo dodawać wody podczas mieszania.
3. Dodać mąkę i krótko mieszać.
4. Każdy składnik (krewetki i warzywa) z osobna maczać w cieście i umieszczać na rozgrzanej patelni z olejem.
5. Po usmażeniu położyć na ręcznik kuchenny aby pochłonął olej.
6. Wymieszać wszystkie składniki sosu ze sobą i podgrzewać przez 1 minutę.
7. Przelać sos do miski i pozostawić do ostygnięcia.
8. Podawać tempurę z sosem.
- 3 krewetki
- 3 plasterki słodkiego ziemniaka
- 2 plastry
- 2 liście shiso
- 2 grzyby shiitake
- opcjonalnie można wykorzystać inne składniki mięsne i warzywne
CIASTO:
- 50 g mąki ryżowej
- 75 ml zimnej wody
- 1 łyżka majonezu kewpie
SOS:
- 1/4 szklanki mirin
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki proszku dashi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotować krewetki i warzywa.
2. Umieścić majonez w misce i stopniowo dodawać wody podczas mieszania.
3. Dodać mąkę i krótko mieszać.
4. Każdy składnik (krewetki i warzywa) z osobna maczać w cieście i umieszczać na rozgrzanej patelni z olejem.
5. Po usmażeniu położyć na ręcznik kuchenny aby pochłonął olej.
6. Wymieszać wszystkie składniki sosu ze sobą i podgrzewać przez 1 minutę.
7. Przelać sos do miski i pozostawić do ostygnięcia.
8. Podawać tempurę z sosem.

Komentarze
Prześlij komentarz