KRÓLICZE CIASTO KSIĘŻYCOWE WAGASHI - PRZEPIS
- 200g japońskiej fasoli shiro-an
- 1 żółtko z jajka
- 1 łyżka mąki ryżowej joshinko
- 90g japońskiej fasoli tsubuan
- 1 łyżeczka mirin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Podgrzać shiro-an w kuchence mikrofalowej (1 minuta).
2. Dodać połowę żółtka i łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Podgrzać w mikrofali (30 sekund).
3. Dodać pozostałe żółtko i ponownie podgrzać (30 sekund).
4. Wyjąć i dobrze wymieszać po czym podzielić na 6 równych porcji zostawiają odrobinę ciasta z boku.
5. Podzielić tsubuan na 6 części i obkleić każdą porcję naszym ciastem tworząc owal.
6. Użyć pozostałego ciasta do stworzenia uszów królików. Patyczkami zrobić oczka.
7. Posmarować każdego królika delikatnie mirin i piec w 200 ° C przez około 15 minut, aż uszy się zarumienią.
P.S. Jako nadzienia możemy użyć wszystkiego jak w przypadku mochi. Wersja z fasolą jest tradycyjna.

Komentarze
Prześlij komentarz