JAPOŃSKI SZPINAK GOMAAE - PRZEPIS

SKŁADNIKI:
- 200g szpinaku
- szczypta soli
- 2 łyżki sezamu białego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wymieszać razem cukier, sezam, sól i sos sojowy ugniatając w moździerzu.
2. Zagotować wode w garnku i gotowac szpinak około 1 minutę.
3. Odcedzić szpinak i przelać zimną wodą.
4. Wycisnąć nadmiar wody i pokroic szpinak.
5. Dodać do szpinaku wcześniej pzygotowany sos i wymieszać dokładnie.
6. Posypac po wierzchu dodatkowym sezamem do ozdoby.
Uwielbiam szpinak po japońsku i bardzo chciałam poznać przepis. Dziękuję !!! ❤️😊
OdpowiedzUsuń