JAK ZACHOWAĆ SIĘ PRZY STOLE
Japonia jest krajem, który ma wiele zasad, zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie. Istnieje wiele rzeczy, które należy zrobić i wiele rzeczy, które na pewno nie należy robić. W celu uniknięcia zakłopotania, oto kilka prostych zasad dotyczących japońskiej etykiety jedzenia.
OSHIBORI
Jest to gorący ręcznik, który restauracje zapewniają przed posiłkiem dla klientów, aby oczyścili swoje ręce. Należy używać tylko ten ręcznik do wycierania rąk. Nie należy go używać do wycierania twarzy itd. Po każdym użyciu, starannie rozłóż go i umieść na stole obok ciebie.
ITADAKIMASU
Zawsze mów "Itadakimasu" przed spożyciem posiłku nawet jeśli je się w samotności. Nie ma bezpośrednie tłumaczenia ale jest to prośba o smaczny posiłek.
MISKA RYŻU
W większości restauracji w Japonii posiłek zaczyna się od podania miski ryżu ochawan. Sos sojowy i inne dodatki nie powinny być dodawane do ryżu bezpośrednio. Za każdym razem porcję ryżu należy maczać w sosie. Taka sama zasada jest przy jedzeniu sushi.
SZUMYDmuchanie nosa czy jedzenie z otwartymi ustami pokazuje jedynie prostactwo i złe maniery.
SIORPANIE
Pokazuje jak bardzo cieszymy się posiłkiem więc siorpać można do woli. Gdy jemy makaron należy go cały czas trzymać pałeczkami, a następnie siorpnąć tak aby nie pobrudzić innych zupą.
TRZYMANIE MISKI
Zawsze należy podnieść miskę i przybliżyć ją do siebie, gdy coś się z niej je tak aby nic nam nie spadło z pałeczek. Nie zostawia się miski na stole i nie przybliża do niej ja w Europie.
JEDZ WSZYSTKO
Zawsze należy posiłek zjadać do końca pokazując, że nam smakuje. Jeśli boimy się, że porcja będzie za duża to można poprosić o mniejszą, a później o dokładkę.
WYKAŁACZKI
Jak najbardziej można ich używać nawet w restauracji. Trzeba jedynie przysłonić swoje usta tak aby sąsiedzi nie widzieli jak zbierasz pożywienie z zębów.
PORZĄDKOWANIE STOŁU
Na koniec posiłku należy wszystkie miski umieścić w miejscu w jakim znajdowały się przed posiłkiem. Pałeczki powinny być zwrócone delikatnie w lewo i umieszczone na podstawce.
GOCHISOUSAMADESHITA
Zawsze należy kończyć posiłek mówiąc "gouchisousamadeshita". Jak w przypadku "itadakimasu" nie ma bezpośredniego tłumaczenia, ale oznacza podziękowanie za ucztę i pokazuje uznanie dla jedzenia.
NALEWANIE
Napoje nalewa osoba o najniższej hierarchii. Nie wolno nalewać samemu sobie więc jej z kolei nalewa osoba następna w kolejności.
DZIELENIE SIĘ
Jeśli chcemy się podzielić posiłkiem, nie podajemy go z pałeczek do pałeczek bo tak je się na stypach. Należy położyć jedzenie bezpośrednio na talerzu.
UŁOŻENIE PAŁECZEK
Nie należy wbijać pałeczek na sztorc do ryżu bo tak podaje się posiłek zmarłym. Za każdym razem należy umieszczać je na podstawce.
MÓWIENIE
Nie należy mówić z pełnymi ustami oraz rozmawiać o toalecie, śmierci, chorobach i nieapetycznych sprawach.
SPOSÓB SIEDZENIA
Jeśli nie ma europejskich krzeseł należy korzystać z formalnej lub nieformalnej metody siedzenia przy stole. Oficjalny sposób nazywa się seiza i jest identyczny dla kobiet jak i mężczyzn. Nieformalny sposób jest odmienny dla obu płci. Dodatkowo nie powinno się wstawać od stołu w trakcie posiłku. Poniżej przedstawiam zobrazowane wszystkie sposoby siedzenia.
SPOSÓB SIEDZENIA
Jeśli nie ma europejskich krzeseł należy korzystać z formalnej lub nieformalnej metody siedzenia przy stole. Oficjalny sposób nazywa się seiza i jest identyczny dla kobiet jak i mężczyzn. Nieformalny sposób jest odmienny dla obu płci. Dodatkowo nie powinno się wstawać od stołu w trakcie posiłku. Poniżej przedstawiam zobrazowane wszystkie sposoby siedzenia.


Komentarze
Prześlij komentarz