MAGICZNE MOCHI - PRZEPIS
CIASTO:
- 120g kleistej mąki ryżowej- 150ml wody
- odrobina barwnika spożywczego (kolor dowolny)
- 1 łyżka cukru pudru
- coś do obsypania (mąka ziemniaczana lub sezam)
NADZIENIE:- jest dowolne i można użyć np. dżemu, owoców, galaretek, budyniu lub co tam jeszcze chcecie
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę ryżową wymieszać w szklanej misce z wodą, barwnikiem i cukrem. Przykryć miskę folią spożywczą ale miska nie może być szczelnie przykryta. Wsadzić miskę do mikrofali na około 2 i pół minuty.
2. Łyżką zagnieść masę aby ciasto stało się elastyczne i klejące. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką ziemniaczaną. Obtoczyć ciasto z dwóch stron i podzielić na 8 równych części.
3. Z każdej części wyrobić kulkę i spłaszczyć. na środek położyć nadzienie i skleić kulkę.
4. Ciasteczka umieścić w papierowych papilotkach sklejeniem do dołu.
3. Z każdej części wyrobić kulkę i spłaszczyć. na środek położyć nadzienie i skleić kulkę.
4. Ciasteczka umieścić w papierowych papilotkach sklejeniem do dołu.
P.S. Poniżej kilka pomysłów na wasze mochi, a wy piszcie jakie nadzienia lubicie najbardziej.



Komentarze
Prześlij komentarz