MUFFINKI Z JAPOŃSKIEJ DYNI HOKKAIDO - PRZEPIS



KREM Z DYNII:
- 2-3 łyżeczki syropu klonowego
- 180g miąszu z dynii hokkaido
- 90g serka śmietankowego mascarpone
- 1 łyżeczka rumu

CIASTO:
- 80g masła
- 2 łyżki oliwy
- 100g cukru pudru
- 2 jajka kurze
- 160g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- nasiona dynii

PRZYGOTOWANIE:
1. Serek, syrop klonowy, rum i miąższ dyni zblendować razem. Włożyć do lodówki.
2. Masło i jajka wymieszać razem. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i mieszać aż do otrzymania równomiernej konsystencji.
3. Ciasto umieścić w foremkach i piec około 25 minut w temperaturze 180℃.
4. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
5. Muffinki przyozdobić zrobionym kremem, nasionami dyni oraz dowolnymi halloween'owymi dekoracjami spożywczymi.

Komentarze