JAPOŃSKIE PIEROŻKI GYOZA - PRZEPIS
CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklani wody
FARSZ:
- 3 kubki posiekanej kapusty pekińskiej
- ½ łyżeczki soli
- 300g zmielonej wieprzowiny
- ½ łyżki imbiru
- 2 łyżeczki aka miso
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli
DO SMAŻENIA:
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ½ szklanki wody
SOS DO MACZANIA:
- 6 łyżeczek sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotuj ciasto na placki. Przykryj ciasto szmatką i odstaw na godzinę.
2. Na posypanej mąką powierzchni ugnieć ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto i używając okrągłej foremki wytnij kółka.
4. W dużej misce posyp kapustę solą i odstaw na 10 minut. Wyciśnij z kapusty nadmiar wody. Dodaj wieprzowinę, imbir, miso, olej sezamowy, chili. Wszystko wymieszaj.
5. W małej miseczce przygotuj sobie odrobinę zimnej wody do klejenia pierożków. Na placku umieść małą porcje farszu, brzeg posmaruj zimną wodą, złóż placka na pół, przyciśnij brzegi i zrób zakładki jak pokazano na zdjęciach poniżej.
6. Na dużej patelni ze szczelną pokrywką podgrzej 1 łyżeczkę oleju sezamowego na średnio-dużym ogniu. Ułóż bokiem na patelni tyle pierogów ile się zmieści (tylko jedna strona jest podsmażana). Smaż pierożki przez 3 minuty albo aż ta jedna strona stanie się chrupiąca.
7. Powoli (może pryskać) wlej ¼ szklanki wody na patelnię. Kiedy przestanie pryskać, dodaj ½ łyżeczki oleju sezamowego (wlewaj po brzegu patelni). Przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego.
8. Steamuj pierożki około 2 minuty (ciasto powinno zrobić się lekko przezroczyste a mięso sprawdzone widelcem twardawe). Podnieś przykrywkę i lekko zwiększ ogień. Kontynuuj gotowanie aż wyparuje cała woda i zostanie sam olej (około 2 minuty). Kiedy usłyszysz syczenie, potrząśnij patelnią, pierożki powinny się ślizgać po powierzchni. Jeżeli się kleją do powierzchni, usuń patelnie z ognia na chwilę i przykryj przykrywką.
9. Podawaj pierożki z sosem do maczania.


Komentarze
Prześlij komentarz